donderdag 14 februari 2008

ELECTRISCHE APPARATEN

Toen we de zeecontainer inpakte met onze spullen besloten we om een nieuwe vaatwasmachine mee te nemen. De kwaliteit van nederlandse spullen is goed en we wisten dat een vaatwasser in Brazilië een luxe was en dus kostbaar. Daarnaast was onze wasmachine een jaar voor we vertrokken kapot gegaan dus hadden we een nieuw gekocht. We hadden wel gelijk tegen de verkoper gezegd dat we naar Brazilië gingen en dat er om die reden niet te veel toeters en bellen aan moesten zitten, gewoon een eenvoudige wasmachine.

Naast deze grote apparaten hadden we oa ook een broodmachine, een ijsmachine, koelkasten, mixers enz meegenomen.

In januari 2008 kregen we eindelijk onze container vrij en konden we onze spullen uitpakken en zo ook de bovengenoemde spullen. Fijn, weer mijn was kunnen doen in mijn eigen wasmachine...................Niet dus. De nieuwe deed het niet. De oude aansluiten had geen zin want de lager was kapot. Monteur gebeld. Hij kon het zo niet vinden en nam de machines mee. De oude was redelijk snel gerepareerd voor Braziliaanse begrippen maar de andere kon hij niet maken. Ik had inmiddels het garantieboekje met gebruiksaanwijzing gevonden en las wat mogelijk de oorzaak kon zijn. Het had te maken met de spanning. Hier in Brazilië heb je 110 of 220. Wij hebben 220 maar niet zo als in Nederland. In Nederland komt het via één punt binnen van de stekker, maar hier gaat het via twee punten, ieder 110. We weten nog niet hoe dit opgelost moet worden.

Ik had inmiddels ook al eens brood gebakken met mijn machine. Helaas, ook dit ging niet goed. Het brood was niet gerezen. Doordat wij hier 60 Hz hebben en niet 50 gaat het programma te snel. Dus te snel met het kneden en rijzen dus een plat brood! Balen.

De vaatwasser, eindelijk werd er tijd voor vrij gemaakt om deze te plaatsen. Alles klaar, vaatwasmiddel gekocht. Op start drukken en...................wassen deed ie maar pompen? Nee hoor. Slang misschien niet goed? Machine eruit en weer erin. Opnieuw aan..........wassen ja maar pompen? Nee.........potver....Spanningszoeker erbij, nadenken, mogelijkheden afgaan. Machines voor het aggregaat gezet, niets.
Ik heb inmiddels contact gezocht met de winkel waar ik de machines heb gekocht, misschien hebben zij een idee. Ik wacht nog op een advies of tip.

Afgelopen zondag ging ik ijs klaar maken, lekker jo eigen gemaakt ijs. Deze keer voor pistache en chocoladeijs. Alles klaar gemaakt, machine klaargezet en aan. Draaien maar tot het ijs zou worden.......ijs? De machine weet niet of hij nu rechts of links om moet maar doordraaien deed ie niet. Door de manier waarop het stroom "binnenkomt" weet de machine niet welke kant hij op moet draaien. En dit zal hoogwaarschijnlijk ook het probleem zijn bij de andere machines. We moeten nu opzoek naar een oplossing en die zal er wel komen vroeg of laat maar wel heel jammer. Gelukkig doet mijn oude Bauknecht wasmachine van 15 jaar oud het weer, dat is dan wel het goede nieuws. En we hebben ook geen problemen met de koelkasten, vriezer, föhn, friteuse, cd, dvd en ga zo maar door.
Wat wel nog een probleem geeft is de televisie. Nu met de antenne hebben we wel ontvangst maar geen kleur en dat zit hoogwaarschijnlijk ook weer in het feit dat het niet een tv van hier is. Dus wie een oplossing heeft, we horen het graag.

Geen opmerkingen: