dinsdag 17 juni 2008

GELADO - IJSKOUD






Ja, je leest het goed, het is hier ijskoud!! Dat is Brazilië, een tropisch land. Hier zegt men ook vaak; als je wilt weten wat kou is dan moet je in een tropisch land gaan wonen. Het heeft nu twee nachten gevroren en dan is het dus echt koud. De kinderen gaan met hemd, t-shirt, twee truien, jas en handschoenen naar school. Er is GEEN kachel of andere verwarming op de scholen. Het enige klaslokaal dat verwarming heeft is waar Nederlandse les wordt gegeven. De leerkracht heeft wel een kacheltje in zijn lokaal gezet.
Erwin en ik zitten tijdens de koffie lekker bij de open haard of in de keuken want daar hebben we vloerverwarming. Maar zo rond de klok van 11.00 uur begint het buiten al een stuk beter te worden en is het buiten ook warmer dan binnen. Afgelopen middag was het 20 graden, dat is dus heerlijk. En zo rond 17.00 uur trekken we weer onze truien en jassen aan.

Ik heb wat foto's gemaakt zodat jullie ook kunnen zien dat het hier koud is. Veel mensen hier begrijpen niet dat wij het koud vinden. Ze zeggen dat het in Nederland toch altijd koud is in de winter. Dat is ook wel zo maar dan hebben we binnen in het huis, werk, school (bijna) overal centrale verwarming en dat is wel heel fijn. Dat missen nu we heel erg.

Nog een nachtje vorst en dan gaan de tempraturen 'snachts weer omhoog naar 6 á 9 graden. Helaas komt er dan ook weer regen aan.

Ook de honden houden van de warmte.

Geen opmerkingen: